שלוש שפות, תעודת הנדסאית ותפקיד נחשק באינטל

היא לימדה את עצמה עברית ואנגלית, הצטיינה בלימודי אלקטרוניקה ומחשבים והגיעה לאינטל – חלום ילדותה. אבל ההשראה שלה זאת אמה, "ההוכחה שלא התואר הוא החשוב"

אביחי אלמיו

כשאסמה אלפראונה הגיעה לראשונה לסיור עם הכיתה שלה בתיכון במפעל "אינטל" בקריית גת המקום ריתק אותה כל כך ובתום הסיור היה לה ברור היכן היא תעבוד בעתיד. "היה סיור כל כך מעניין והדגים בפועל את מה שלמדנו אז במגמת פיזיקה ואלקטרוניקה בתיכון", מתארת אסמה.
היא למדה בתיכון ביישוב שגב שלום הצמוד לבאר שבע  ובו מתגוררת עד היום. "בתיכון תמיד הייתי הראשונה לכל דבר, בחרתי ללמוד במגמת פיזיקה-אלקטרוניקה כי היא המגמה הכי איכותית שהייתה", מסבירה אסמה. כשהייתה בכיתה י"א התקיימו בישוב בחירות לנציגות מועצת התלמידים, התמודדה – וניצחה, וכך הפכה ליו"ר מועצת התלמידים בשגב שלום.
בסיום לימודיה בתיכון כשהיא מחזיקה בתעודת בגרות מלאה בהצטיינות, יצאה לשנת התנדבות במסגרת פרויקט של אגי'ק מכון הנגב. מטרת תוכנית ההתנדבות היא יצירת דו קיום בין ערבים ליהודים, ובמסגרת התוכנית הדריכה תלמידי בית ספר יהודים וערבים וסייעה להם בהכנת שיעורי בית. לראשונה היא נתקלה במכשול משמעותי שניצב מולה: השפה העברית. התיכון בשגב שלום הוא תיכון לאוכלוסייה הערבית ואמנם מלמדים בו עברית, אך לדבריה, הרמה העברית בתיכון מותאמת לצרכי הוצאת בגרות ולא מעבר. אלפראונה החליטה שהיא תלמד עברית, והיא אכן עשתה זאת בשיטה שפיתחה בעצמה: תרגום ספרים, "למרות שאני שונאת לקרוא" מעידה על עצמה.
כשהרגישה שהיא שולטת בשפה, היעד הבא שרצתה לכבוש היה לימודים גבוהים. היא נרשמה ללימודי הנדסאים במכללת ספיר והתחילה ללמוד במסלול אלקטרוניקה ומחשבים. את מכשול העברית היא צלחה, אך כעת עמד בפניה מכשול שפה חדש – האנגלית. באקדמיה בכלל ובלימודי אלקטרוניקה ומחשבים בפרט שליטה באנגלית היא הכרחית ואף תנאי ללימודים, היות והשפה האנגלית היא השפה השלישית שלה בהתחלה היה לה קושי ובעזרת מורים פרטיים ושיטת תרגומי הספרים שלה, גם את האנגלית היא השיגה.
אסמה הצטיינה בלימודים, על אף פערי השפה איתם התחילה "התחלתי לצבור ביטחון עם הבקיאות בשפה וזה הביא אותי להשתתף יותר בשיעורים. בסופו של דבר, הציונים שלי היו בין הגבוהים בכיתה." כך מתארת ומוסיפה, "אחרי שקיבלתי ציונים טובים, ניגשו אליי נציגים מהמכללה וביקשו ממני להיות מתרגלת של תלמידי י"א-י"ב, בבית ספר בדואי שהיו צריכים בו באופן דחוף עזרה לקראת הבגרויות באלקטרוניקה". הסיפוק של אלפראונה היה אדיר, רק לפני שנתיים לא ידעה עברית ואנגלית והנה היא, בגיל 22 בלבד עומדת מול כיתת תיכון ולתרגל תלמידים לקראת בגרות.
עם סיום לימודי ההנדסאים בהצטיינות החלה אלפראונה לעבוד בחנות בגדים ובמקביל ניסתה לחפש עבודה בתחום שלמדה. באחד הימים אחותה הגדולה שמעה תשדיר ברדיו שמחפשים הנדסאים ללא ניסיון לעבודה באינטל ואמרה לה להתקשר ולבדוק. אלפראונה יצרה קשר, הוזמנה לראיון עבודה והחלה לעבור את הליך המיון לאינטל שאורך כחודש וחצי וכולל ראיון עם המנהל הישיר, מבחנים, ומרכז הערכה. לאחר שעברה את כל התהליך חיכתה לתשובה – וזאת הגיעה בזמן שהיתה במשמרת בחנות הבגדים. הטלפון צלצל ועל הקו היה המנהל שראיין אותה – ובישר לה שהתקבלה. "הייתי בעננים. כל כך רציתי את המשרה הזו. רציתי כבר לעבוד בתחום שלמדתי ושאני כל כך אוהבת. בתחילת השיחה גמגמתי ולא ידעתי מה להגיד, אבל הוא הבין שאני מתרגשת".
כיום, אסמה עובדת כבר שלוש שנים בתור טכנאית במפעל אינטל בקריית גת ושמחה בכל בוקר להגיע לעבודה ולעסוק בתחום.  מטרת הראיון מבחינתה היא לדרבן ולעודד סטודנטים בלימודיהם. "אני רוצה לתמוך ולעזור לסטודנטים, שייגמרו את מטלות התואר בהצלחה. לתמוך ולעזור לאחרים  בשבילי זה השיג  בעצמו."
אך לצד הצטיינותה בלימודים והעידוד שלה לסטודנטים היא לא חושבת שתואר או תעודה הם הדבר הכי משמעותי. "השראה הכי גדולה שלי בחיים – זאת אמא שלי, והעובדה הזאת מוכיחה שאישה לא חייבת להיות בעלת תואר אקדמי או תעודה כלשהיא כדי שתשמש כמודל. אישה צריכה להיות קודם כל  משמעותית בעיני עצמה ואז בעיני הסובבים אותה. היא צריכה להיות שלמה עם עצמה, מספיק חזקה לעמוד מאחורי הרצונות שלה. לקום כל יום עם מטרה, לוז מתוכנן  גם אם זה ברמת היום. אישה צריכה  להאמין  ביכולות שלה בדרך שלה וככה היא בעצם תמיד תרגיש עוצמתית, חזקה ,מובילה מוצלחת ובעלת מעמד – זה מה שאמא שלי עבורי,  גם בלי תואר."